Oei, de kippen lopen los! (video)

Als je kippen in de tuin wil laten lopen, neem er dan met korte pootjes, zoals chabo’s, mijn kippen, of cochins, die krabben heel oppervlakkig, en ze leggen ook maar kleine strontjes - ook niet onbelangrijk.

Insectenopruimers

Kippen zijn heel actieve insectenopruimers. Ze eten allerlei larven en eitjes van bijvoorbeeld mieren en slakken, maar ook van de spinselmot en de buxusbladvlo; soms springen ze omhoog om er aan te kunnen. Volwassen kevers zoals loopkevers of het rozemarijngoudhaantje lusten ze niet. Ze eten ook geen lieveheersbeestjes, leliehaantjes, oorwurmen, mieren en dikke slakken. Kleine slakjes wel. Buxusrupsen ook, zolang ze klein zijn. Op emelten, de larven van de langpootmug, die aan graswortels knagen, zijn ze verzot. Regenwormen, uiteraard, hoewel ze niet actief naar regenwormen zoeken. Ze hebben zoveel ander lekkers in mijn tuin.

Slakkenkorrels

De kippen eten slakken, maar slakken zijn vooral ’s nachts actief, en dan slapen de kippen. Dikke slakken lusten ze sowieso niet. Bovendien zijn mijn kippen verzot op ecologische slakkenkorrels. Strooi dus altijd ’s avonds slakkenkorrels, wanneer de kippen al op stok zijn, of leg ze onder een dakpan. Ecologische slakkenkorrels zijn onschuldig voor de andere dieren in je tuin, of voor slakkenetende dieren zoals lijsters, merels, egels, padden, kikkers, …

In de moestuin

Als je een moestuin hebt, moet je wel opletten. Kippen lusten heel graag sla, spinazie, loof van rode bietjes, warmoes, zurkel, aardbeien. Ze eten niet van het loof van de wortels, erwtjes, bonen, courgettes, pompoenen, komkommers. Kolen kweken we sowieso onder gaas, dus daar komen ze niet aan. Je kunt je moestuin helemaal afsluiten voor de kippen, of de bedjes met bladgroenten apart afzetten, zo doe ik het. Tomatenbladeren lusten ze ook, dus moet ik de serre afschermen met een draadgaas. Anders gaan ze sowieso ook met de eerste rijpe tomaten lopen.

Voederen

Het is niet omdat kippen een grote tuin hebben en de hele dag door lijken te eten, dat je ze niet moet bijvoederen. Wij geven een klassieke mengeling (‘bijvoeder’) met gebroken mais; onze kippen zijn te klein om grote maiskorrels te kunnen eten.

Zandbad

Als de grond nat is, zoeken kippen een droge plek om een zandbad te nemen. De serre vinden ze ideaal. In de winter is dat prima, maar vanaf mei ban ik ze ui de serre. Vul zaaibakjes met wit zand of droge potgrond, en plaats het onder een afdak. Daar kunnen ze zich in wentelen zoveel als ze willen.

Winter

’s Winters eten ze vooral (de zaden van) straatgras, wat geweldig is, een beetje kleine veldkers, maar vooral (en jammer genoeg) ook winterpostelein. Het is hier altijd een gevecht tussen de kippen en mij, wie de uitgezaaide bosjes het eerste vindt. Meestal winnen de kippen. Nu zaai ik winterpostelein achter kippengaas.

En de vos?

Vossen en steenmarters lusten wel eens een kippetje. Jammer genoeg voor hen hebben wij een automatisch kippenluik in de staldeur geplaatst. Een sensor meet het licht. Zodra het donker wordt, gaat het luikje naar beneden en zitten je kippen veilig. 's Ochtends opent het zich weer van zelf. Zo simpel.

Eitjes

En natuurlijk heb je van je kippen eitjes, hoewel chabo’s nu niet bekend staan om hun grote leg. Ze leggen in vlagen, en altijd met de bedoeling om een nest te vormen en te broeden. Die extra eitjes zijn voor mij gewoon een pluspunt bovenop al de andere voordelen van kippen in de tuin.

recente berichten

tags

moestuin   afval   sla   buxus   delen   accu   balkon   bloembollen   herstel   pannenkoekenplant   slakken   mediterrane kruiden   tips   water   luie tuinier   vogels   stadstuinieren   tuinieren   weinig werk   terras   waterplanten   vijverzak   kamerplanten   buxusmot   makkelijke groenten   groene kruiden   pot   grasmaaisel   gieten   houtsnippers   gladiolen   zaaien   plukbloemen   schaal   meststof   tuin   bloempotten   tuinboek   naaktslakken   snoei   vetplanten   besproeien   klimplant   haagschaar   accutrimmer   inheems   tijm   stad   groenmuur   biologisch   mulch   planten   maaien   maart   insecten   koriander   molshoop   zomer   snijbloemen   inzaaien   aalbessen   hagen   boeken   minivijver   onkruid   weinig water   rozemarijn   basilicum   ecosysteem   graslelie   bloemen   kale plekken   zon   gazon   balkontuinieren   buxusrups   snoeien   verticale tuin   minituin   besjes   robotmaaier   peterselie   eenjarigen   vierkantemeter   klimop   boek   potten   mei   provençaalse kruiden   groenwand   dragon   boeket   herstellen   regen   dille   vijver   gardena   ecologisch   buxus   groenblijvend   taxus   pep-up   droogte   april   kruiden   struiken   woonplanten   Chelsea chop   zomersnoei   genieten   schaduw   pluktuin   fruit   nature up   plantenresten   droog   snippers   heggenschaar  

RSS feeds

        follow us in feedly