Zo neem je stekjes van je kamerplanten

Scheuren

Het gemakkelijkst is om planten te ‘scheuren’. Haal de plant uit de pot, haal met je vingers de wortels uit elkaar en trek de verschillende delen van de plant uit elkaar. Dat werkt goed bij vrouwentongen, varens, slaapkamergeluk, … en andere planten die veel scheuten vanuit de grond maken. Plant ze in een pot met verse potgrond, geef goed water en houd ze de eerste twee weken uit de zon. Geef twee maanden later voor het eerst voeding.

Epipremnum aureum

Epipremnum aureum

Stukje steel

Of nog gemakkelijker: bij de graslelie of de geelgroene Epipremnum aureum knip je het steeltje waarmee het ‘kleintje’ aan de moederplant vasthangt, net onder dat kleintje af. Zet het met zijn kont in een glas water, op een plek met veel licht maar uit de zon. Na een paar weken zitten er worteltjes aan, en kun je de kleintjes in een pot met potgrond verplanten. De pannenkoekenplant vormt zijscheutjes op haar hoofdstengel. Breek de steel voorzichtig af, zet hem in een glas water, en wacht op de worteltjes.

Kleintjes

Bij de pannenkoekenplant komen er de kleintjes zomaar uit de potgrond gegroeid. Keer voorzichtig de pot om en maak de moederplant zachtjes uit de pot los; soms helpt een klopje op de bodem van de pot. Maak de kluit met je handen wat los, en peuter de kleintjes voorzichtig uit de aarde. Plant ze direct in verse potgrond voor kamerplanten. Duw zachtjes aan en geef water. Zet pannenkoekplantjes nooit in de volle zon!

Foto Steven Richardson

Foto Steven Richardson