Foto: Steven Richardson. Locatie: Rijkbosbloemen

Foto: Steven Richardson. Locatie: Rijkbosbloemen

Passie voor groen

Al van kleins af aan had ik wat met de natuur. Het kon wel niet anders, met een vader die verknocht is aan flora en fauna en een moeder met een passie voor tuinen en bloemen. We woonden midden de velden, en je vond me altijd buiten, op de boerderijen in de buurt of op de rug van een pony. Op mijn elfde zaaide ik de eerste radijsjes in de schooltuin.
Later ging ik kruiden kweken, die ik op plantenbeurzen verkocht, maar het bleef een hobby.
Na een carrière in het zakenleven keerde ik in 2003 terug naar mijn passie voor planten - de drang was gewoon te groot geworden. Ik werk sindsdien freelance voor tal van media: krant, tijdschriften, TV, online..., en ik schrijf boeken. Tussendoor onderhoud ik mijn halve hectare grote ecologische tuin.
Nog altijd vind ik dat ik de leukste job van de wereld heb.

Waar te lezen?

- Elke week, op zaterdag, vind je m'n groenpagina in Het Laatste Nieuws. In Nederland verschijnen mijn stukken ondermeer in Algemeen Dagblad (AD).
- Voor Libelle schrijf ik tuinspecials, tuinkalenders, reportages en andere groenstukken. Vaak worden die hernomen voor Femmes d'Aujourd'hui.
- Elke maand staat mijn column in TuinSeizoen.
- Ik schrijf ook ondermeer voor Vrouwen met Vaart (Ferm), Groei&Bloei, Fence, De Tuin op Tafel, Ariadne@Home,...

Waar te zien?

Bekijk mijn video's op www.hln.be, www.libelle.be/nest en mijn eigen Youtube-kanaal https://www.youtube.com/channel/UC7TMLWv_sGC8AaR7YhhojZg/videos

Jurylid

- Voorzitter van de internationale jury van de Floraliën Gent, editie 2020 (wegens corona verschoven naar 2021).
- Lid van de botanische jury van de plantenbeurs Plantes rares et de collection, van La Feuillerie (www.lafeuillerie.be). Sinds 2015.
- Lid van de jury en voorzitter van de persjury van de Floraliën Gent, editie 2016.
- Lid van de internationale persjury van de Journées de Plantes de Chantilly (FR), editie 2019.

Mijn tuinboeken

- Iedereen tuinier (2018)
Zoals de titel van mijn tiende tuinboek al zegt, geloof ik sterk dat iedereen tuinier kan zijn, ook wie weinig tijd of weinig tuinervaring heeft. In dit boek vind je maand na maand een heldere to-dolijst en een heleboel praktische trucs die tuinieren veel gemakkelijker maken. Of je nu je eerste stappen in tuinieren zet of al groene vingers hebt, met Iedereen tuinier kun je meteen aan de slag.
Iedereen tuinier, Laurence Machiels, 192 p. Baeckens Books. 19,95 euro.

- De mooiste grassen voor de tuin (2017)
Of je nu groene vingers hebt of een absolute tuinleek bent, een grote tuin hebt of een piepklein terras, voor elke plek is er een siergras. Welk gras past er best bij een strakke woning of in een landelijke omgeving? Wat zijn de gemakkelijkste bodembekkende grassen, welke doen het best in pot, en wat zijn de herfsttoppers? Laat je inspireren door de prachtige foto’s en ga meteen aan de slag, met de talrijke praktische lijstjes, stap-voor-stap plannen en no-nonsense tips. Dit boek schreef ik samen met grassenkweekster Tinneke Provoost van De Grashalm.
De mooiste grassen voor de tuin, Tinneke Provoost en Laurence Machiels, Lannoo, 24,99 euro.

- 101 Rozen zonder zorgen (2015)
Geen enkele tuinplant bloeit zo lang en zo mooi als de roos. Toch hebben veel tuiniers nog altijd schrik om rozen te planten. Dat rozen echt niet zoveel kennis en onderhoud vergen als vaak wordt beweerd, bewijst dit boek, dat ik samen met Marcel Vossen schreef. Hij beheerde twintig jaar lang de grootste rozentuin van Europa, in Coloma, en putte uit zijn immense kennis en ervaring om tal van hardnekkige mythes over rozen te doorprikken. Samen selecteerden we de 101 gemakkelijkste, sterkste, mooiste en langst bloeiende rozen voor de tuin.
101 Rozen zonder zorgen, Laurence Machiels en Marcel Vossen, Manteau, 240 blz., 24,99 euro.

- Mijn Moestuin (2013)
Al jaren dé moestuinbijbel voor Vlaanderen!
Vlaanderens tv-moestuinman Wim Lybaert en ikzelf bundelden al onze kennis, passie en tientallen jaren moestuinervaring tot één compleet boek, waar zowel de groenteleek als de meest doorgewinterde moestuinier meteen mee aan de slag kan.
Mijn moestuin, Wim Lybaert en Laurence Machiels, WPG/Manteau, 29,95 euro.

Mijn andere tuinboeken (uitverkocht)

- Mijn Oogst, Wim Lybaert en Laurence Machiels (2014)
- Groenland 3, Bartel Van Riet (redactie: Laurence Machiels) (2015)
- Groenland 2, Bartel Van Riet (redactie: Laurence Machiels) (2013)
- Groenland 1, Bartel Van Riet (redactie: Laurence Machiels) (2012)
- Natuurlijk (2011)
- Präriegärten (2010)
- Prairietuinen (2009)